Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Μουσική Α- ΣΤ τάξεις

ΕΜΜΕΛΕΙΑ: ένα διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο για το μάθημα της Μουσικής.

Πως λειτουργεί
H ΕΜΜΕΛΕΙΑ-Το μουσικό χωριό δομείται πάνω σε τέσσερις (4) βασικές κατηγορίες ενοτήτων και δράσεων οι οποίες είναι διάσπαρτες στην αρχική εικόνα της εφαρμογής: Τον α) Κόσμο των Ήχων β) Τις Μουσικές Γειτονιές του Κόσμου γ) Τη Μουσική Γλώσσα δ) Τη Μουσική Πράξη.


Οι τέσσερις αυτές ενότητες διέπουν όλο το φάσμα του γνωστικού αντικειμένου, έτσι όπως αναλύεται (σύμφωνα με τα Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Π.Σ.) σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Το σκεπτικό αυτής της κατηγοριοποίησης είναι να γίνει ένας σαφής διαχωρισμός του υλικού, ώστε να είναι ευκολότερη η χρήση και η κατανόησή του από τους μαθητές.
Σκοπός του Μουσικού Χωριού είναι η γνωριμία των παιδιών με τους ήχους του περιβάλλοντος, είτε αυτό είναι το φυσικό περιβάλλον, είτε είναι το ανθρωπογενές περιβάλλον, ενώ σαν ξεχωριστή κατηγορία αντιμετωπίζονται οι ήχοι των μουσικών οργάνων.
Οι ενότητες Α και Β περιλαμβάνουν ηχητικό και μουσικό υλικό, το οποίο εμπλουτίζεται από άλλης μορφής πληροφορία (εικόνα, βίντεο, κείμενο) προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των τελικών χρηστών. Στην ενότητα Γ υπάρχει η θεωρία της μουσικής, η «γραμματική» και το «συντακτικό» της μουσικής, ενώ στην ενότητα  Δ υπάρχουν ασκήσεις και παιχνίδια που βοηθούν στην εμπέδωση της γνώσης, στην απόκτηση και καλλιέργεια δεξιοτήτων, στην εξοικείωση με την τεχνολογία.

Πόσο καλά ξέρεις τα μουσικά όργανα; Τον ήχο που βγάζουν; Την θέση τους μέσα σε μια ορχήστρα; Μπορείς να τα μάθεις όλα αυτά μέσα από το επόμενο παιχνίδι. Ακούς έναν ήχο (τον ξανακούς αν θέλεις με το Repeat), πατάς στο σωστό μουσικό όργανο και (αν το πετύχεις) το παίρνει ένα ζωάκι και παίζει λίγο. Μόλις ολοκληρώσεις και δώσεις όλα τα όργανα στα ζωάκια, ξεκινούν μια συναυλία αποκλειστικά για εσένα! Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να μεταφερθείς στο παιχνίδι:








Δεν υπάρχουν σχόλια: